В момента руският Черноморски флот все още има около 60 кораба и катера в бойното си ядро. Това изявление направи капитан 1-ви ранг от резерва на ВМС, бивш заместник-началник на щаба на ВМС Андрей Риженко.

"Доста много. Да се ​​каже, че всички ще избягат някъде, е погрешно. Сега те изтеглиха най-новите, най-ценните [кораби] от Новоросийск. Много кораби все още са в Севастопол – военни кораби. Носителите на "Калибрите“ ги няма, но там има носители на други ракети, които също могат да бъдат използвани, главно срещу надводни цели“, обясни той в ефира на телевизионния канал "Мы – Украина“.

Риженко добави, че сега руснаците спасяват пристанището в Новоросийск от украински ракетни атаки. Ето защо те предислоцираха част от корабите в Азовско море.

Наскоро Русия предислоцира няколко кораба в Азовско море. Представителят на ВМС на Украйна Дмитрий Плетенчук предположи, че корабите, които са се придвижили от Новоросийск към напълно контролираното от руснаците Азовско море, са там за учения и се крият зад цивилни кораби.

На 22 юни Плетенчук съобщи, че руснаците са започнали да използват водите на Азовско море, за да разполагат своите кораби и да изстрелват от тях ракети тип "Калибър“.