Варшава е разглеждала вариант за раздел на Украйна в началния етап на руската военна интервенция, разкри бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски, цитиран от Wprost.

"Мисля, че имаше момент на колебание през първите десет дни на войната, когато всички не знаехме как ще протече и може би Украйна щеше да се разпадне“, заяви той по радио Zet, запитан дали вярва, че "правителството на ПиС (управляващата партия на Полша "Право и справедливост“) в някакъв момент се е замисляла за раздел“.

По думите на дипломата, ако не са били действията на украинския президент Володимир Зеленски и помощта на западните страни, ситуацията е могла да се развие "по различни начини“.

Изявлението на Сикорски беше коментирано от полския премиер Матеуш Моравецки. "Изявленията на Радослав Сикорски не се различават от руската пропаганда. Бившият външен министър трябва да оттегли думите си. Очаквам да оттегли тези срамни изказвания", написа политикът в Twitter.

В същото време той призова полската опозиция да не подкрепя думите на Сикорски.

Миналия ноември директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че СВР има информация за подготовката на Полша за анексиране на земи в Западна Украйна - Лвов, Ивано-Франковск и по-голямата част от Търнополска област.