Военен преврат става възможен в Русия, тъй като войната в Украйна продължава, смята бившият автор на речи на президента Владимир Путин Абас Галямов.

В интервю пред CNN бившият съветник на руския лидер казва, че тъй като загубите на Русия в Украйна нарастват и страната изпитва трудности, причинени от западните санкции, руснаците ще търсят някого, когото да обвинят.

"Руската икономика се влошава. Войната е загубена. Има все повече и повече мъртви тела, които се връщат в Русия, така че руснаците ще срещат повече трудности и ще се опитват да намерят обяснение защо това се случва, оглеждайки се наоколо към политическите процес и те ще си отговорят: "Ами това е, защото страната ни се управлява от стар тиранин, стар диктатор“, заяви Галямов, имайки предвид Путин.

"В този момент смятам, че ще стане възможен военен преврат“. Този момент може да настъпи през следващите 12 месеца, прогнозира той.

"Така че след една година, когато политическата ситуация се промени и има наистина мразен непопулярен президент начело на страната и войната е наистина непопулярна и те трябва да пролеят кръв за това, в този момент превратът става реална възможност“, добави бившият текстописец.

Галямов също вярва, че Путин може да отмени президентските избори, планирани за март 2024 г.

"Съдейки по действията му, когато ескалира нещо без необходимост, може наистина да касира изборите. Без победа над Украйна, той ще се сблъска с трудности с руснаците. Руснаците нямат нужда от него, ако не е силен. Може наистина да обяви военно положение и да касира изборите", казва той.