Опитите на някои представители на Републиканската партия да обвинят не бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, а министерството на правосъдието на страната по делото за секретни документи, според които на политика са повдигнати официални обвинения, са нелепи, заяви кандидатът за президент на Републиканската партия Крис Кристи, предава The Hill. Според бившия губернатор на Ню Джърси републиканците трябва да спрат да защитават бившия американски лидер, защото той е виновен.

"Какво ще кажете да го обвиняваме? Той го направи <…> Взе документи, които не трябваше да взема. Задържа ги, когато трябваше да ги върне. Той получи призовка от голямо жури. Той отказа да се представи [на съда]. В крайна сметка те [ФБР] претърсиха къщата му", изреди Кристи.

Както посочи съперникът на Тръмп в надпреварата за републиканската президентска номинация, всеки се опитва да хвърли вината върху прокурорите или правителството, когато вината е на бившия държавен глава. Той също така добави, че политикът най-вероятно е пазил секретни материали с причина.

"Той не може да се примири с факта, че загуби от [настоящия американски лидер] Джо Байдън. И иска да продължи да се преструва, че е президент. Той иска да бъде заобиколен от атрибутите на президентството. И мисля, че тези документи са един от тези атрибути“, подчерта Кристи.

Бившият губернатор на Ню Джърси може да се нарече бивш съюзник на Тръмп, тъй като след изборите през 2016 г. именно той оглави преходната администрация на бившия президент. Освен това кандидатурата на Кристи беше разгледана за поста вицепрезидент на Съединените щати. Отношенията между политиците се влошиха едва след изборите през 2020 г. на фона на критиките към вота от страна на Тръмп.