Бивш служител на британското посолство в Берлин, обвинен в шпионаж в полза на Руската федерация, се призна за виновен в делото, водено от Централния наказателен съд Олд Бейли в Лондон, съобщава телевизионният канал Sky News.  

58-годишният Дейвид Смит се призна за виновен по осем обвинения за нарушаване на Закона за държавните тайни. Той е направил самопризнанията си на 4 ноември, но съдия Марк Уол постанови по-рано през деня да бъдат оповестени публично, след като стана известно, че Прокуратурата няма да настоява за процес по деветото обвинение, по което Смит се призна за невинен.

Според канала Смит, който е роден в шотландския град Пейсли близо до Глазгоу, е предал на руски дипломат в Берлин секретна информация за служителите на британското посолство и тяхната дейност, включително адреси и телефонни номера, както и поверителни документи. Отбелязва се, че Смит, който е работил като охранител в дипломатическата мисия на кралството в продължение на осем години, е презирал Обединеното кралство и Германия за тяхната "обсесивна подкрепа за ЛГБТ-общността“.

Генералната прокуратура на Германия съобщи за задържането на британеца Дейвид С. на 11 август миналата година. Извършени бяха претърсвания в дома и на работното му място. На 6 април Скотланд Ярд обяви, че Смит е екстрадиран от Германия в Обединеното кралство.