Мъж насочи пистолет към главата на аржентинския вицепрезидент Кристина Киршнер отблизо в четвъртък вечерта местно време и едва не натисна спусъка, показа видеозапис на инцидента, повторен по аржентинската телевизия, пише Wall Street Journal.

Оръжието не произведе изстрел и полицията бързо арестува 35-годишен мъж, който според властите е бразилец, живеещ в Аржентина. Във видеоклипове от мобилни телефони в социалните медии може да се види г-жа Киршнер, която не е пострадала, от няколко ъгъла как трепва и се навежда, след като стрелецът е насочил оръжието към лицето й само на сантиметри на оживена улица в елегантния квартал Реколета в Буенос Айрес.

"Това е най-сериозният акт след завръщането на демокрацията“, заяви президентът Алберто Фернандес в телевизионно обръщение, осъждайки атаката.

"Кристина е все още жива, защото по някаква причина, която все още не е потвърдена, пистолетът, който имаше пет куршума, не произведе изстрел, въпреки че спусъкът беше дръпнат“, отбеляза държавният глава. "Целият аржентински народ е потресен“.

Властите не обявиха дали имат теория защо мъжът би нападнал вицепрезидента. Нападението срещу Кирхнер е станало, докато тя се е прибирала в дома си в четвъртък преди 22 часа. от съда, където е в разгара на процес за корупция. Миналата седмица прокуратурата я обвини в корупция, като поиска 12 години затвор и постоянна забрана за заемане на обществена длъжност за Киршнер, която беше президент от 2007 до 2015 г. Тя публично заяви, че е невинна и е жертва на политически мотивирано наказателно преследване.

Стрелецът е идентифициран като Фернандо Андрес Сабаг Монтиел. Рано сутринта в петък той беше транспортиран до полицейски участък. Не може да се установи дали е имал адвокат. Монтиел е арестуван през март 2021 г. за носене на оръжие в Аржентина, съобщи федералната полиция. От 1993 г. живее в страната и работи като шофьор.

Хиляди последователи на г-жа Кирхнер се стекоха около нейната резиденция през последните дни в хода на процеса й. И в четвъртък те я чакаха, докато излизаше от колата си.

Киршнер се усмихна, когато се приближи до своите поддръжници. В този момент нейно видео показва как ръка опира пистолет в лицето й. Чува се щракване. Киршнер навежда глава и вдига лявата си ръка.

Инцидентът идва на фона на нарастващото напрежение между администрацията на Фернандес и съдебната власт относно наказателното преследване на Киршнер. Социалните вълнения също стават все по-сериозни, тъй като правителството се бори с висока инфлация, нарастваща бедност и разцепление в управляващата коалиция. Но политическото насилие е рядкост след демократичния преход на страната преди четири десетилетия.