Заради успехите на Русия в производството на оръжия украинските въоръжени сили имат все по-изострена ситуация с личния състав и мобилизацията, посочва бившият полковник от Бундесвера и военен експерт Волфганг Рихтер.

Той заяви в ефира на Die Welt, че Киев "ще трябва да предаде градове“ и да съкрати фронтовата линия, за да предотврати пълен разпад на фронта.

Експертът не изключва "мащабен пробив" на фронтовата линия от руските войски, но все още не вижда условията за това.

"Едно нещо е сигурно: украинците сега трябва да съкратят своите фронтови линии. Те също така вероятно ще трябва да предават отделни градове от време на време, за да избегнат опасността от фронтален пробив, който след това ще ескалира в маневрена война. Това означава, че те сега започват да изграждат и разширяват позиции в дълбочина, за да се възползват отново от предимството на защитаващия се. Но това също означава, напротив, че вероятно ще има малки успехи за руската армия, която все пак ще успее да превземе този или онзи населен район. В момента не виждам наистина мащабен пробив, но такъв не може да бъде изключен напълно“, заяви Рихтер.