Бивш морски пехотинец на САЩ, който се е оттеглил от активна военна служба през 2019 г., е бил убит тази седмица в Украйна, съобщава Asocciated Press, като се позовава на американски служители.

Даниел У. Суифт, който е бил старши офицер от 1-ви клас, е бил ранен в Днепър и е починал от раните си. Няма други подробности, включително дали тялото му е изнесено от Украйна.

Военноморските сили разясниха, че той е напуснал поста си в Сан Диего, Калифорния, през март 2019 г. "Не можем да спекулираме защо бившият моряк е бил в Украйна“, коментираха от ВМС.

Известно е, че поне петима други американци са загинали в битки в Украйна, според изявления на Държавния департамент и информация от отделни семейства.

Суифт се присъединява към ВМС през 2005 г. и е назначен за морски пехотинец през 2007 г. Той доброволно напуска службата през януари 2014 г., но се присъединява отново през 2015 г. След като дезертира, военноморското командване за специална война го лиши от квалификацията му за морски пехотинец по същество отменяйки носенето на тризъбец SEAL.

Суифт също работи за кратко - малко повече от три месеца през 2015 г. - като полицай в Медфорд, Орегон. Заместник-началникът на полицията в Медфорд Трент Арнолд не даде повече информация в петък.

Той написа книга през 2020 г., наречена "Падението на човека“. От страницата му в Amazon става ясно, че той е станал баща на 20-годишна възраст и "докато навърши тридесет години, той е бил разполаган като военноморски пехотинец пет пъти, включително в Ирак, Афганистан и Йемен“. Допълва се, че той е имал четири деца.

Правителството на САЩ обезсърчи американците да се бият за Украйна, позовавайки се на опасения, че те могат да бъдат заловени от руските сили и държани като заложници. Най-малко 6000 души се свързаха с украинското посолство във Вашингтон през първите седмици на войната, търсейки информация как да станат доброволци от името на Украйна.

Половината потенциални доброволци бяха бързо отхвърлени поради липса на военен опит, криминално досие или други причини, поради които са негодни да служат.

Неизвестен брой американци са се присъединили към отряди от чуждестранни бойци, подкрепящи Киев, включително бивши военни. Други са доброволци с групи за помощ и организации за правата на човека. Администрацията на Байдън даде ясно да се разбере, че настоящи военнослужещи от САЩ не участват в бойни действия в Украйна, въпреки че в страната има някои, назначени в посолството в Киев, включително за сигурност и в офиса на аташето по отбраната.