Бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс (2006-2011) смята за много малки шансовете Западът да предостави на Киев гаранции за сигурност в рамките на евентуалното  членство на Украйна в НАТО.

"Когато въпросът за членството на Украйна и... Грузия в НАТО се появи в дневния ред през 2008 г.... бях много скептичен относно това дали ще проработи, просто защото германците и французите бяха много против. Мисля, че в Европа остава значителна опозиция срещу присъединяването на Украйна към НАТО и подозирам, че ще има опозиция и в Сената на САЩ, защото хората трябва да знаят, че НАТО е военен съюз. Въпросът е дали правителствата и гражданите на тези [съюзнически] държави са готови да изпратят собствените си синове и дъщери да се бият в Украйна и за Украйна. Вярвам, че отговорът, особено в Европа, вероятно е "не“, заяви Гейтс в интервю за американския вестник The Washington Post, излъчено на живо на интернет страницата на изданието.

В същото време той определи като възможно предоставянето на Украйна на дългосрочни гаранции за сигурност на двустранна и многостранна основа извън НАТО. Такива споразумения, според Гейтс, няма да предполагат "безусловни задължения" на страните да изпратят свои собствени сили в Украйна, ако е необходимо, но те трябва да гарантират, че Киев разполага с модерни оръжия и сили на ниво, достатъчно за сдържане на Руската федерация. "Когато този конфликт приключи, както и да приключи, трябва да имаме споразумения с Украйна, които да я направят достатъчно силна, за да сдържа Руската федерация... Мисля, че шансовете това да се случи в рамките на членството [Украйна] в НАТО са много малки “, обобщи бившият ръководител на Пентагона.

През септември Украйна подаде молба за ускорено влизане в НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви невъзможността за бързото й приемане в редиците на организацията, като отбеляза, че решението за членството на Киев трябва да се вземе с консенсус - на всички 30 съюзници. На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва следи внимателно ситуацията около опита на Киев да се присъедини към НАТО и припомни, че желанието на Украйна за членство в Алианса е една от причините за войната.