Загубите на криптопазара след втория най-голям седмичен спад през 2024 година продължават да се натрупват, отразявайки спада в търсенето на борсово търгувани фондове с биткойни и несигурността относно паричната политика. Индексът на 100-те най-големи дигитални актива се понижи с около 5% през седемте дни до неделя, най-стръмното подобно понижение от април насам, показват данни, събрани от Bloomberg.

Биткойн загуби около 2% и към сутрешните часове на деня се е търгувал за 62 440 долара на Лондонската борса.

"Пукнатините“ в криптовалутата идват на фона на съмнения относно решението на Федералния резерв на САЩ да намали бързо лихвените проценти от най-високото си ниво от две десетилетия. За някои анализатори отстъплението на цифровите активи е предупредителен знак срещу по-широк апетит за риск.

Спад се забелязва и при някои други криптовалути . Поредицата от седмични спадове за Ether и Solana е най-дългата от миналата година и съответно от 2022 година насам, допълва агенцията.

Биткойн достигна рекорден връх от 73 798 долара през март, но се представи по-слабо от традиционните инвестиции като акции, облигации и злато през това тримесечие, припомня агенцията.