Надпреварата за контрол над Сената на САЩ ще бъде много оспорвана и ще се реши в няколко спорни щата, показва ново проучване само няколко дни преди междинните избори на 8 ноември, пише Bloomberg.

Горещо оспорваните състезания в Аризона, Джорджия и Пенсилвания са в рамките на няколко процентни пункта, според Marist Poll. Малките разлики означават, че може да не е ясно коя партия ще спечели контрола седмици след 8 ноември, като Джорджия вероятно ще отиде на балотаж.

Проучването показа, че демократът Рафаел Уорнок се изравнява с републиканеца Хершел Уокър сред решилите избиратели с 48% в Джорджия. Ако никой от кандидатите не спечели 50%, ще има балотаж през декември.

В Аризона демократът Марк Кели води пред Блейк Мастърс с 50% на 47%, което е в границите на грешка от 4,3 процентни пункта на анкетата.

Преднината на демократа Джон Фетърман пред Мехмет Оз в Пенсилвания беше най-голяма, с 6 процентни пункта, но предимството му сред независимите се сви до 9 пункта от 22 пункта през септември след лошо представяне в дебата, което подчерта ефектите от инсулт, който получи през май.

Състезанията за губернатори на щати изглеждат много по-малко конкурентни, според Marist. В Джорджия републиканецът Браян Кемп изпреварва демократа Стейси Ейбрамс с 8 процентни пункта, докато демократът Джош Шапиро води пред републиканеца Дъг Мастриано с 14 пункта сред решилите за кого ще дадат вота си гласоподаватели в Пенсилвания.