Части на ЧВК "Вагнер" довършват "котела“ в западните покрайнини на Соледар, в който са блокирани около 400 бойци от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пишат анализаторите от "Рибар“.

Според информацията на руския Телеграм-канал,  Украински формирования са заели отбрана в района на Благодатни и жп гара Сол, както и в Раздоловка и Весьолом.

Украинското командване готви контранастъпление срещу загубените позиции: планира се да бъдат прехвърлени 500 военнослужещи от бригадата теротиториална отбрана в Северск от Сумска област.

Според "Рибар“, обаче, вероятността за реализиране на такъв план обаче е изключително малка: всички пътища и маршрути за снабдяване са под огневия контрол на въоръжените сили на РФ, а руските военни са заели доминиращите височини.

В района на Красная гора и Парасковиевка руските десантни части продължават настъплението си от Подгородни. Въздушнодесантните войски прочистват прилежащите територии от украински части. Те все още не са установили пълен контрол над населените места.

В крайна сметка "Рибар“ смятат, че превземането на Соледар, основен отбранителен възел на Въоръжените сили на Украйна в оперативното направление - е почти завършено и значителна част от гарнизона е изтеглена в Северск.

Падането на Соледар, заедно с настъплението в Опитни и Клещеевка, променя оперативната обстановка на Бахмутското направление: бившият Артьомовск ще бъде обкръжен от юг, изток и север, а пътят към Часов Яр ще бъде прерязан от артилерийски огън.

Северск и околните села (Белогоровка и Серебрянка), където силите на 81 аеромобилна бригада са съсредоточени в очакване на нападение срещу Кременная и Рубижное, ще бъдат под пряка заплаха.

По тази причина намеренията на украинците да извършат контраатака са оправдани не само заради имиджовите загуби, но и заради стратегическата позиция. В противен случай Въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени да се оттеглят на втората линия на отбрана в славянската агломерация, пише "Рибар“.