Шест месеца след преминаването на река Днепър в Херсонска област и превземането на плацдарма в малкото населено място Кринки на левия бряг, украинските морски пехотинци - главно 35-а бригада - не само задържат позициите си, но и бавно се придвижват към съседното село Казашки лагери, пише американското списание Forbes.

В района се водят боеве за всяка къща и улица. Доминация има тази страна, която има повече дронове и въздушен контрол над определени територии. Това е една от причините, поради които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) постигнаха най-големите успехи в и около Кринки веднага след ликвидирането на руските оператори на БпЛА.

"Ударните дронове на нашата група не само бомбардират през нощта... но също така, дори главно, осигуряват логистична подкрепа: хвърляне на боеприпаси, храна и вода, медицинска поддръжка и т.н.“, уверява украински оператор на дрон, който запазва анонимност.

Технологиите са ключов фактор в тази война. Миналата есен украинските части, отговарящи за радиоелектронната борба, оборудвани с мощни възможности за радиозаглушаване, подготвиха бойното поле в Кринки – при това няколко седмици преди първите морски пехотинци да прекосят Днепър. ВСУ приземиха достатъчно руски БПЛА, за да могат морските пехотинци да пресекат реката и да установят свой плацдарм.

В същото време заглушителите на руснаците не работят толкова добре. В резултат на това украинските БпЛА имат по-голяма свобода около Кринки. Украинските разузнавателни дронове денонощно дежурят, следейки окупаторите южно от селото - моторизирана дивизия, една въздушнодесантна дивизия, две бригади морска пехота и една механизирана бригада.

През нощта украинските дронове "Баба Яга“ бомбардират руски сборни пунктове и минират пътищата, а през деня първи реагират при опит на руснаците да щурмуват позиции.

От октомври руските войски в района са загубили 222 единици техника, опитвайки се да превземат Кринки. На фронта все по-голям брой 60-годишни танкове Т-62 бяха изтеглени от дългосрочно съхранение, за да заменят някои от унищожените оръжия.

ВСУ се бият основно с пехота и са загубили само 47 единици техника в района на това населено място. Те по-често използват своите гаубици от десния бряг на Днепър. Едностранчивият процент на жертвите демонстрира дезорганизацията на руските сили в Южна Украйна, както и изключителната храброст на украинските морски пехотинци в Кринки, уверяват от редакцията.

Крински има изключителна стойност от гледна точка на пропагандата. Миналата седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу излъга, че руските войски са превзели плацдарма на ВСУ там. Именно поради тази причина издигането на знамена в Кринки се цени високо.

На 13 февруари украински морски пехотинец се изкачи на водната кула в западната част на Кринки и завърза украински флаг на парапета. В рамките на една седмица двама руски войници, рискувайки живота си, притичаха до източната част на Кринки, за да издигнат там знамето на собствената си държава.

Същия ден обаче прессекретарят на Оперативното командване "Юг“ Наталия Гуменюк увери, че в Кринки ВСУ "продължават да укрепват и работят за разширяване на плацдарма“. Наскоро руският военен кореспондент "Романов“ потвърди, че украинската морска пехота е напреднала на кратко разстояние към Казашки лагери.

"Няма фронтова линия със стабилна защита“, написа той.