На Бахмутското направление руските войски продължават да разширяват зоната на контрол към Часов Яр. По предварителни данни части на 98-а въздушнодесантна дивизия са превзели югозападните покрайнини на Богдановка, пише "Рибар“.

Според данните на Telegram канала, на север от селището военнослужещи от руските въоръжени сили са напреднали поне до фермата, а от юг са стигнали до участъка Орлова. Украинските части са се оттеглили от Богдановка към Калиновка, в източните покрайнини на която, според някои сведения, са се завързали боеве в района на улица Лесная.

В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) изграждат нова отбранителна линия по крайбрежието на канала Северски Донец - Донбас, където преди това е била установена полоса от минно-взривни заграждения.

В източните покрайнини на Часов Яр се водят сблъсъци в района на улица Горбатов в микрорайон Канал. През последните дни военнослужещи от руските въоръжени сили поставят под натиск украинските части край училище № 77, но засега няма кадри, които да потвърждават контрола на руските въоръжени сили над сградата.

Както отбелязва "Рибар“, украинското командване възнамерява да поддържа отбраната в останалата част от микрорайона Канал възможно най-дълго, докато окончателно бъде готова отбранителната линия на водната преграда Северски Донец-Донбас, на запад от която е разположена по-голямата част от града.

Позициите на украинските въоръжени сили в Часов Яр непрекъснато са подложени на артилерийски удари, а руската авиация "работи“ по многоетажни сгради, където ВСУ са оборудвали наблюдателни пунктове и позиции на оператори на ПТРК. Има и съобщения за удари по пунктове за временно разполагане на украинците в града.

На запад от Красное руските въздушно-десантни войски (ВДВ) се бият в покрайнините на канала Северски Донец - Донбас. В същото време щурмовите войски се опитват да заемат доминиращи височини в района на природния резерват Ступки-Голубовские-2.

Въпреки успехите на руснаците от последните дни, тепърва им предстоят тежки битки, предвиждат от Telegram канала. В момента целта на руските въоръжени сили е преминаването на канала Северски Донец – Донбас, по който се изгражда нова линия на отбрана на въоръжените сили на Украйна.

При успех на руснаците във форсирането на украинските позиции, положението на ВСУ значително ще се усложни и командването ще се изправи пред въпроса трябва ли да се защитава градът, или частите да бъдат изтеглени на по-задни позиции.