Повече от 60% от германците са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц и управляващата коалиция "Светофар“, състояща се от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Съюз 90/Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП), според публикуваните в събота вечер резултати от проучване, проведено от социологическия институт INSA по поръчка на вестник Bild am Sonntag.

Според анкетата, 62% от респондентите не са доволни от политиката, водена от Шолц като ръководител на правителството. Само 25% от анкетираните обаче изразяват противоположната гледна точка. В същото време, както установиха социолозите, ако сега се избира канцлер, Шолц ще заеме едва трето място.

По-специално, 25% от германците биха гласували за вицеканцлера, министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек ("Зелени“). След него се нарежда председателят на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц, който би получил 19% от гласовете. На трето място би бил настоящият канцлер с 18% от гласовете. От решаващо значение за Шолц според вестника ще бъдат изборите във федералната провинция Долна Саксония, които са насрочени за 9 октомври. Ако сегашният министър-председател на държавата Щефан Вайл не успее да запази поста си, позицията на партията ще се усложни още повече.

Авторитетът на федералното правителство, както показват резултатите от допитването, също продължава да пада. В момента 65% от германците са недоволни от работата му. Доволни от него са само 27% от анкетираните.

В подобно проучване, проведено в началото на март, 46% от германците бяха доволни от работата на Шолц, а 39% - не. Що се отнася до коалиция "Светофар“, тогава 44% от анкетираните оценяваха високо нейната работа, 43% бяха на различно мнение.

В момента популярността на Шолц сред населението е значително намалена. Това до голяма степен се дължи на политиката, водена от канцлера по въпроса за Украйна. Освен това репутацията на Шолц е сериозно накърнена от така нареченото дело Cum-Ex, което разследва възможната връзка на членове на управляващата ГСДП с престъпна група от измамници, ограбили държавата с милиарди евро, използвайки схема за възстановяване на данък върху капиталовата печалба. В петък канцлерът даде показания пред разследваща комисия в Хамбург и отхвърли обвиненията, че като кмет на Хамбург е повлиял на данъчната политика на Warburg Bank, в резултат на което последната е успяла да избегне плащането на 47 милиона евро на данъчните власти в 2016 г.

Превод и редакция: Иван Христов