Украинските въоръжени сили унищожават цели в руската Белгородска област с германски самоходни артилерийски системи Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Това съобщава от фронтовата линия в Харковска област репортерът на Bild Бьорн Щрицел, който е прекарал няколко дни на позициите на артилеристите на ВСУ.

Репортерът отбелязва, че обсегът на действие на САУ PzH 2000 е до 30 километра, като екипажът е от петима души. Те са базирани в замаскирани гористи местности под дървета. Веднага щом дойде заповедта за нов удар, САУ се придвижва до мястото, изстрелва няколко осколъчни снаряда DM121 и след това се отдалечава от мястото на стрелбата, за да избегне унищожаването им от ответния огън.

Журналистът отбелязва, че украинските разузнавателни дронове са отчели, че ударите на PzH 2000 са изключително ефективни: те точно са унищожили руската артилерия и настъпващите части на руснаците в Белгородска област.

Според вестника Въоръжените сили на Украйна използват някои западни оръжейни системи за нанасяне на удари по цели на територията на Руската федерация още от 2022 г., но масово са започнали да ги използват едва в края на май, когато Западът го е разрешил заради настъплението на руснаците в Харковска област.

Артилерист от ВСУ е заявил пред репортер, че руската артилерия "не предизвиква особена загриженост", а много по-опасни са безпилотните самолети камикадзе, като например "Ланцет". Военнослужещият е споделил също, че в PzH 2000 е много горещо, тъй като няма климатик. Това не само изморява хората, но и води до изключване на някои системи. Според Bild най-новите модели на PzH 2000 вече имат климатик.