"Украйна може да повтори съдбата на Германия след Втората световна война, пише Bild.

Журналистът от германската медия Марк Оливер Рюле коментира статия на италианския вестник La Repubblica ( "Киев в НАТО след капитулация: Сценарият, от който се страхува Европа, ако Тръмп спечели изборите"*), според която НАТО неофициално обсъжда незабавното приемане на Украйна в алианса в замяна на отказа на Киев от окупираните от Русия територии.

В четвъртък (4 април) генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Брюксел, че "единственият начин да се постигне справедлив и траен мир в Украйна е да се гарантира военната сила на Украинските въоръжени сили, за да се убеди Путин, че няма да успее да победи на бойното поле".

Рюле отбелязва че, тези думи "не противоречат на плана за разделение и незабавното членство в НАТО".

Колумнистът на Bild напомня, че Германия е била разделена по подобен начин след Втората световна война. В съветската окупационна зона е създадена държавата ГДР, която просъществува до 1990 г.

* "Сделка за прекратяване на войната: територии в замяна на сигурност. Тоест отказ от окупираните от руснаците региони, но с гаранция Украйна незабавно да влезе в НАТО. Това не е хипотеза, а официално обсъждана тема по време на последната среща на върха на алианса в Брюксел", пише La Repubblica в цитираната статия.