Рейтингът на одобрение на управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц e достигнал ново дъно на фона на бюджетна криза, която правителството се опитва да преодолее. Tова показа проучване на социологическия институт INSA за Bild.

Според проучването 73% от анкетираните са недоволни от работата на федералното правителство. Общият рейтинг на трите коалиционни партии пада до 34%, което е с 18 процентни пункта по-малко от парламентарните избори през 2021 г.

Популярността на коалиционната партия "Зелените", която е представена в правителството от вицеканцлера Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Бербок, пада до най-ниското ниво за последните пет години - 12%.

Рейтингите на техните коалиционни партньори – Социалдемократите (SPD) и Свободните демократи (FDP) – остават със стабилна подкрепа съответно от 16% и 6%.

Консервативната опозиционна партия CDU/CSU запазва най-голямата подкрепа на избирателите, непроменена от 30%, докато крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) нараства с един процентен пункт и достига 22%.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц обеща да приключи работата по бюджета за 2024 г. до края на тази година, след като "дупка" от 60 милиарда евро (119.44 млрд. лева) попречи на плановете на правителството да увеличи разходите.

След като Федералният конституционен съд на Германия забрани прехвърлянето на неизползваните средства, отпуснати за борба с пандемията, към "зелени" инициативи и подкрепа за индустрията, в проектобюджета на Германия за 2024 г. се образува "дупка" от 60 млрд. евро , която забавя приемането му.

Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц отложи преговорите за бюджета  за 2024 г. за неопределено време, опитвайки се да намери изход от кризата.

В резултат на това почти всяка разходна позиция, която все още не е официално одобрена, остана да "виси във въздуха". Сред неяснотите е помощта за Украйна. Правителството планираше да удвои военната помощ за Киев до 8 милиарда евро през следващата година, но говорител на министерството на отбраната не можа да каже дали обещанието ще бъде спазено, позовавайки се на продължаващи дискусии, допълва Европейская правда.

Задълбочаващата се бюджетна криза в Германия удря най-добрата икономика в Европа там, където е най-болезнено: репутацията ѝ на надежден партньор за промишлеността, която сега се опасява, че Берлин може да не спази обещанията си за финансиране на екологични и други проекти, писа по-рано Reuters.

Междувременно Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), индиректно предупреди Германия, че продължаващата несигурност около бюджетния профил на най-силната икономика на Европейския съюз за 2024 г. не помага на финансовото планиране на блока.