Съединените щати и Германия обсъждат при закрити вратa увеличаване на натиска върху Украйна да започне мирни преговори с Русия през есента. Това съобщава германското издание BILD, позовавайки се на източници.

Според журналисти западните лидери обмислят такъв сценарий, ако въоръжените сили на Украйна частично или напълно не успеят да освободят окупираните от Русия територии.

На Запад смятат, че Киев има време до есента, след което ще трябва да се засили натискът за връщане на масата за преговори с Москва.

Припомняме, на 25 февруари американското издание на WSJ съобщи, че Макрон и Шолц на среща със Зеленски в Париж на 8 февруари са казали на президента на Украйна за необходимостта от започване на диалог за мир с Руската федерация. Според журналисти някои високопоставени европейски служители се съмняват, че въоръжените сили на Украйна ще успеят да освободят цялата територия на страната в границите от 1991 година.

На 23 февруари заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд заяви, че Вашингтон е готов за преговори с Москва по отношение на Украйна само въз основа на "формулата за мир“, представена от Владимир Зеленски. Тя смята, че ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като държава. Джо Байдън настоява, че "няма да говори за Украйна, без Украйна“.