Бил Гейтс обяви в четвъртък фонд от 7 милиарда долара за африканските страни, за да помогне за ускоряване на напредъка в здравеопазването, селското стопанство, равенството между половете и други критични области, пише "Анадолската агенция“.

Основателят на Microsoft заяви, че фондът ще бъде разгърнат чрез фондацията на Бил и Мелинда Гейтс през следващите четири години в подкрепа на африканските страни.

"Големите глобални предизвикателства, пред които сме изправени, са постоянни, но трябва да помним, както и хората, които ги решават“, каза Гейтс пред студенти от университета в Найроби по време на церемония. "Нашата фондация ще продължи да подкрепя решения в областта на здравеопазването, селското стопанство и други критични области – и системите, които да ги изведат от лабораториите до хората, които се нуждаят от тях.“

По време на пътуването си до Кения тази седмица Гейтс посети центрове за първично здравеопазване, водещи медицински и селскостопански изследователски институти и дребни ферми, за да чуе от кенийските и регионалните партньори какви програми и подходи работят, какви пречки остават и как фондацията може по-добре да подкрепи бъдещия напредък, според фондацията.

Гейтс каза на повече от 500 студенти и хиляди в цяла Африка, които гледаха събитието онлайн, че младите хора в Африка имат таланта и възможността да ускорят напредъка и да помогнат за решаването на най-належащите проблеми в света.

Фондацията призовава световните лидери да увеличат усилията си за намиране на решения и укрепване на системите в африканските страни. Това включва инвестиране в хора и иновации, които имат потенциала да спасят милиони животи и да предоставят възможности на най-уязвимите хора в света.

Кенийското президентство обяви в сряда, че фондацията ще създаде регионален офис в Найроби, за да "разшири и подобри работата на фондацията в здравеопазването, селското стопанство и ИКТ (информационни и комуникационни технологии) в Кения“.