Полицията в Брюксел използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу футболни фенове в центъра на града, които предизвикаха безредици след поражението на Белгия с 0:2 от Мароко в груповата фаза на Световното първенство по футбол в Катар, съобщава европейската редакция на Politico.

Полиция за борба с безредиците бе разположена на коледен базар в центъра на белгийската столица, а властите наредиха спиране на движението на някои линии на обществения транспорт. Запалени бяха пожари в няколко района на града, а по преминаващите превозни средства бяха хвърляни камъни. Група млади фенове на Мароко разбиха кола и скутери под наем, показват кадри, заснети от журналист на BBC на мястото на събитията.

Стотина полицейски служители бяха изпратени срещу футболните привърженици, счупили пейки, улични лапмпи и хвърляли камъни и други тежки предмети срещу представителите на органите на реда. Най-малко едно превозно средство е било подпалено.

"Десетки хора, включително някои с качулки, потърсиха конфронтация с полицията, което компрометира обществената безопасност“, се казва в съобщение от полицията в Брюксел, цитирано от белгийския вестник Le Soir. Най-малко 10 души са арестувани, пояснява изданието.

Победата на Мароко бе голямо разочарование за белгийците на турнира за Световната купа и бе празнувана буйно от фенове с марокански имигрантски корени.

Раджае Мауан, белгийски политик с марокански корени, която е съпредседател на френскоговорящата партия Ecolo, осъди насилието. "Няма извинение за поведението на тези "поддръжници. Истинските привърженици празнуват с радост и уважение“, написа политикът в социалната мрежа "Туитър“.

Социалистът Руди Верворт, министър-председател на правителството на столичния регион Брюксел, на свой ред написа: "Нищо не оправдава вандализма на тези хулигани, които посрамват истинските фенове. Полицията прави всичко възможно за опазване на обществения ред“.

По-голямата част от празненствата на мароканската общност в Брюксел преминаха спокойно, отбелязаха редица представитеи на властите. Мароканската диаспора в Белгия наброява около половин милион души.

Филип Клоуз, кметът на град Брюксел, също осъди насилието и призова футболните привърженици да не идват в центъра на града. Полицията в белгийската столица посъветва хората да не пътуват до централните градски райони.

"Насилието е неуместно при такива обстоятелства“, подчерта белгийският премиер Александър де Кроо. "Футболът трябва да е забавление“, добави политикът.

"Жалко е да гледам как няколко лица злоупотребяват със ситуация, за да вилнеят“, коментира на свой ред белгийският вътрешен министър Аналис Верлинден.

Фламандската крайнодясна партия Vlaams Belang се възползва от ситуацията, като председателят на партията Том Ван Грикен заяви, че белгийците с марокански корени са "свободни да напуснат“ страната.

Безредици имаше и в белгийските градове Антверпен и Лиеж, предаде Associated Press.

Полицията в Нидерландия съобщи, че в Ротердам също се е стигнало до насилие, като служители за борба с безредиците са се опитали да разгонят група от 500 футболни фенове, замеряли представителите на реда със счупени стъкла и са използвали срещу тях различна пиротехника. Съобщава се за безредици и в Амстердам и Хага.