Кралският театър Стратфорд Изток в Лондон обяви плановете си за експлузивно поставяне на сцена на постановката "Тамбо и Боунс“ и даде да се разбере, че публиката със светла кожа не е добре дошла. Така организаторите се надяват да осигурят на зрителите от африкански произход "безопасна и лична“ среда в залата, отбелязва британският вестник The ​​Daily Telegraph.

Ръководството на театъра е призовало светлокожите посетители да се въздържат от закупуване на билети за пиесата на 5 юли. Според представители на институцията чернокожите зрители, за които планират да организират специална прожекция този ден, трябва да бъдат "освободени от втренчените бели очи“, пише The Daily Telegraph.

Инициативата ще бъде еднократна и има за цел да осигури на публиката "безопасно и лично“ пространство за изследване на проблеми, свързани с расата. Въпреки че на официалния уебсайт е посочено, че "на никого няма да бъде забранено да влиза на събитието", рекламните материали ясно показват, че "белите“ няма да бъдат добре дошли там, отбелязва вестникът.

Първият британски полицейски комисар от африкански произход, Фестус Акинбусойе, осъди инициативата. Той препоръча на театъра и на режисьора на пиесата Матю Зия да отменят спорния проект. "Обществото става по-богато и по-силно, когато неговите членове се вслушват и споделят помежду си своето разбиране за своите истории и култури. Но според мен концепцията противоречи на принципите на образованието и обогатяването“.

"Нещо повече, смятам, че това създава лош и опасен прецедент, който не подкрепям. Призовавам организаторите сериозно да преосмислят решението си предвид сигнала, който изпращат и примера, който дават“, добави служителят.

Самуел Касуму, бивш правителствен съветник по расовите въпроси и кандидат за кмет на Лондон, е съгласен с Акинбусойе на "100 процента“. Но има и такива, които подкрепят инициативата – като бившият политик сър Тревър Филипс.

"Мисля, че това е нормално по няколко причини. Няма "забрана" за бели посетители. Всичко е напълно законно. Това е едно шоу от многото. Има и други изпълнения, предназначени за конкретна публика“, обясни позицията си Филипс. Той призна, че със сигурност ще посети събитието, ако има такава възможност.

"Тамбо и Боунс“, чиято премиера в САЩ бе миналата година, разказва 300-годишната афроамериканска история. Пиесата започва със злополуките на двойка менестрели - бизнесмена Тамбо и измамника Боунс, които в хода на пиесата стават рапъри и след това членове на движението Black Lives Matter, обяснява изданието.

Американската преса посрещна "Тамбо и Боунс“ без ентусиазъм. Авторите са критикувани за това, че сатирата им върху расизма и капитализма изглежда неубедителна. Освен това някои рецензенти се оплакаха от лошия звук по време на рап концерта по средата на изпълнението, правейки текстовете неразбираеми, пише The Daily Telegraph.