Конгресът на САЩ продължава да е на път да предизвика спиране на работата на правителството, тъй като председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти претърпя поредното си поражение, когато Камарата не успя да придвижи докрай законопроект за удължаване на финансирането на правителството след критичния краен срок, съобщават CNN и Reuters.

Маккарти е подложен на силен натиск, тъй като републиканците от Камарата на представителите не успяха да се обединят около план за предотвратяване на спирането на работата на правителството на фона на съпротивата на част от консерваторите срещу приемането на краткосрочно удължаване на финансирането.

Мярка за временно финансиране на правителството за 30 дни, за да се даде на законодателите повече време за преговори, е отхвърлена в долната камара на Конгреса с 232 гласа "против" и 198 "за".

Предложението ще намали бюджетните разходи и ще наложи ограничения върху имиграцията и сигурността на границите, приоритети на републиканците, които нямат голям шанс да бъдат приети в Сената с мнозинство от демократите.

В Америка законопроектът трябва да бъде приет от двете камари на Конгреса, преди да може да бъде подписан от президента на САЩ.

Междувременно Сенатът обсъжда отделна двупартийна мярка за временно финансиране на правителството до 17 ноември.

"Провалът е само ако се откажеш." Още не е свършило. Имаме други идеи“, каза Маккарти пред репортери, но не даде повече подробности за възможно решение.

Ако Конгресът не приеме законопроект за правителствено финансиране, считано от полунощ на 30 септември, стотици хиляди държавни служители на САЩ ще бъдат изпратени в отпуск.

Комисията по ценните книжа и борсите ще спре повечето регулаторни дейности, а Службата за национални паркове на САЩ ще затвори.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че затварянето на правителството ще застраши икономическия напредък чрез спиране на ключови програми за малкия бизнес и децата и може да забави ключова работа по инфраструктурата.

Частично спиране на работата на правителството на 1 октомври ще бъде четвъртото за последното десетилетие и ще дойде само четири месеца след като федералното правителство на САЩ беше близо до неизпълнение на дълга си от 31 трилиона долара поради спор в Конгреса.