Изборният ден в предсрочните местни избори в Северно Косово протича без инциденти, но с много ниска избирателна активност, това съобщи на  пресконференция говорителят на ЦИК Валмир Елези, цитиран от Kosova Press

"Според данните, които имаме от районните избирателни комисии, участието в изборите: Лепосавич, гласувалите граждани са 110 или 0,83 процента, в Зубин поток са 240 избиратели или 3,6 процента, в община Звечан са 145 избиратели или 2,07 процента и 597 или 3,3 процента в Северна Митровица", съобщи Елези.

В същото време етническите сърби имат само един кандидат за кмет. Те настояват за създаване на асоциация на сръбските общини.

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира изборният процес с Северно Косово.

"Тези, които нямат дори един-два процента от гласовете, които не живеят в северната част на Косово и Метохия, възнамеряват да установят властта", цитира сръбското издание Новости.

"И за всичко това искаха нашето одобрение, нашето съгласие и трябва да ви кажа с гордост, че до този момент излязоха само няколко сърби, не преувеличавам само няколко сърби в четирите общини заедно. Сърбите няма да слушат никой друг или да служат на интересите на никого, сърбите искат да служат на собствените си интереси", заяви той.