Ако Западът се подчини на исканията на украинския президент Володимир Зеленски, тази зима може да се превърне от студена в ядрена, предупреждава Брадли Девлин в статия за изданието The American Conservative. Агенция "Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразя само и единствено гледната точка на автора му.

"Украинецът Володимир Зеленски отправи редица абсурдни искания в хода на войната с Русия. Той поиска от САЩ и техните съюзници в НАТО бойни самолети, достъп до летища на Алианса, танкове, противовъздушни оръдия, налагане на зона, забранена за полети, бойкот на руската енергетика и осакатяващи санкции. Всичко това е нищо в сравнение с последното искане на Зеленски: ускорена кандидатура за присъединяване към НАТО.

На пръв поглед предложението е толкова смехотворно, че човек може да си помисли, че Зеленски прави опит да се върне към старата си професия на стендъп комик. Но последният добре продуциран политически трик на Зеленски съвсем не е за смях. Ако Западът се подчини на исканията на Зеленски, тази зима може да се превърне от студена в ядрена.

"Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО“, обяви Зеленски във видео на своя канал в социалната мрежа Telegram, публикувано в петък.

"Де факто ние вече доказахме съвместимост със стандартите на Алианса. Те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие“, каза още украинският лидер. "Ние си вярваме, помагаме си и се защитаваме взаимно. Това е то съюзът“.

Зеленски обаче не уточни как точно Украйна е помогнала или защитила САЩ. И тъй като Украйна воюва ожесточено за собствената си територия, едва ли някой си мисли, че тя ще се притече да спаси Америка, ако родината ни бъде атакувана. Освен това има ли такива възможности за оказване на ефективна помощ (ако няма мощни парични инжекции от Запад)? Отговорът на тези въпроси, разбира се, е не.

Кандидатурата за ускорено членство в НАТО беше съчетана със смели ходове на руския президент Владимир Путин. В петък той подписа няколко договора за анексиране на четири украински територии, Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, всяка от които проведе референдуми за присъединяване към Русия, въпреки че Западът оспори валидността на резултатите от вота. На церемонията по подписването на договора Путин обеща да защити четирите новоанексирани региона, които съставляват около 15% от територията на Украйна, с "всички налични средства“.

Това е заплаха, потенциално ядрена заплаха, която Западът трябва да приеме сериозно, вместо да я отпише просто като "блъф“, както твърди Макс Буут от The Washington Post, или машинациите на един луд в Москва. Даването на съгласие Украйна да влезе в НАТО в сегашното й състояние със сигурност ще задейства член 5, поне както го тълкува сегашната група външнополитически елити във Вашингтон.

Ако Украйна проправи пътя си към НАТО, парите, въоръженията, оборудването и войските ще текат в една и само в една посока. В този момент просто една конвенционална война с Русия е, колкото и безумно да звучи, най-добрият сценарий. Най-лошият сценарий е Русия да изпълни заплахите си, докато воденият от САЩ съюз НАТО изтощава силите си в битките. При такъв сценарий всеки, който изключва ядрената война, просто е човек без въображение.

Възможно е кандидатурата на Украйна за НАТО да е символична. Ако случаят е такъв, срамът за Зеленски трябва да е още по-голям, тъй като се опитва да прави политически трик от потенциална ядрена война. Независимо от това, кандидатурата на Зеленски за НАТО, истинска или престорена, показва презрително пренебрежение към последствията от неговите действия.

Но Зеленски беше насърчен от западните си поддръжници да кандидатства за НАТО в резултат на десетилетия на зле обмислена американска външна политика към Европа. Той знае, че ако успее да присъедини страната си към НАТО, САЩ завинаги ще плащат сметката за националната отбрана на Украйна. Всички европейски съюзници на Америка в НАТО също знаят това, както се вижда от разходите на континента за национална отбрана.

Ако Вашингтон не каже "не“ на Украйна в НАТО, американците няма да спечелят нищо, но може да загубят всичко.