Миналата година Сърбия е сключила споразумения за закупуване на оръжие и военна техника на стойност един милиард и 318 милиона долара, което е сума, по-голяма от общата стойност на всички покупки от края на 2016 г., когато започна процесът на модернизация на армията на западната ни съседка, предава агенция Beta.

Според портала "Балканска мрежа за сигурност“, сумата на договорените покупки е посочена в отчета за дейността на публичното предприятие "Югоимпорт-СДПР“ за миналата година. Там личи, че са подписани 287 индивидуални споразумения с 31 държави.

"Данните не са уточнени, когато става въпрос за частта от сумата на тези договори, предназначена за въоръжените сили, но са от значение за оценката, тъй като "Югоимпорт-СДПР“ отговаря за всички покупки на стратегически важни активи за военни цели, а този списък включва практически всички въоръжения и военна техника“, се посочва в текста.

Порталът добавя, че част от договорите са сключени за местно производство във фабриката за Модерни бойни системи и някои други заводи, които са 100% собственост на Югоимпор-СДПР.

"Драстичното увеличение на доставките на въоръжение предполага нови големи договори. Важен партньор беше Русия, от която са купени четири бойни хеликоптера Ми-35М, три транспортни Ми-17В-5, две батареи зенитно-ракетни системи "Панцир-С1М“, системи за радио-електронна борба и за борба с безпилотни самолети...“, се отбелязва още в статията.

В текста се напомня, че практиката при големите сделки е част от парите да се дават като аванс, но не е публична информация колко е платено на Русия за оръжия, които сега трудно могат да бъдат получени поради международните санкции и блокадата на руската икономика от Запада.

Превод и редакция: Иван Христов