Бившият премиер на Италия и настоящ лидер на партията "Forza Italia", която е част от управляващата коалиция, Силвио Берлускони сподели, че се е шегувал, когато е казал, че си е разменил бутилки водка и вино с руския президент Владимир Путин. Според вестник La Repubblica 86-годишният политик е признал в интервю с телевизионния журналист Бруно Веспе, че два пъти се е опитвал да се свърже с руския лидер след началото на войната в Украйна, но не е получил отговор, след което се е отказал да настоява повече.

Берлускони обясни още, че когато е казал на депутатите от своята партия за размяната на поздравителни писма за рождените им дни (29 септември и 7 октомври), той е бил попитан дали са си разменили подаръци. "Разбира се, двадесет бутилки водка и (вино) ламбруско. Но всички разбраха, че това е шега", увери Берлускони.

По-рано в медиите изтече аудиозапис, в който Берлускони казва, че е "възстановил отношенията с Путин", от когото е получил писмо за рождения си ден.

Миналата седмица говорителят на руския президент Дмитрий Песков нито потвърди, нито отрече, че руският лидер е подарил на Берлускони 20 бутилки водка за рождения му ден. "Не мога да потвърдя, че е имало такива подаръци, така че не мога да кажа нищо по тази тема“, каза говорителят на Кремъл пред репортери, коментирайки дискусия в ЕС дали подобен подарък нарушава санкциите на ЕС върху руския износ.

Европейската комисия не изключи, че подобен подарък може да е нарушение на антируските санкции на ЕС, включително забраната за внос на алкохолни напитки като водка от Русия в ЕС. Съответната правна рамка не предвижда изключения за подаръци.