Бившият италиански премиер Силвио Берлускони изрази подкрепа за Украйна и надежда за дипломатическо решение на конфликта, който е опасност за всички. Както се посочва в изявлението му, разпространено във вторник на официални страници в социалните мрежи, предава ANSA, "планът Маршал“ на Запада за възстановяване на страната може да се превърне в дипломатическо споразумение.

"Нека погледнем фактите. Винаги сме подкрепяли украинския народ, винаги сме гласували както в Италия, така и в Европа за подпомагане на Украйна както чрез финансиране, така и чрез доставка на оръжия. Винаги съм бил на страната на украинския народ и на света. Аз съм за скорошно дипломатическо решение, защото тази война заплашва всички“, подчерта политикът.

Изявлението на Берлускони в неделя предизвика голям отзвук в политическите среди. Бившият премиер и постоянен лидер на партията "Напред Италия“ (Forza Italia), която сега е част от управляващата коалиция, a сега е сенатор, заяви, че не би разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, ако той сега беше начело на италианското правителство, и разкритикува действията му в Донбас. По думите му Зеленски е донесъл "смърт и разрушение“ на Украйна.

Министърът на външните работи, вицепремиерът Антонио Таяни, заместник-председател на Forza Italia, както и пресслужбата на премиера Джорджия Мелони веднага заявиха, че позицията на Рим по отношение на пълната подкрепа на Киев не се променя.