Генералният секретар на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата коалиция, Кевин Кюнерт заяви, че европейските партньори на Германия, след решението на правителството да изпрати на Украйна танкове Leopard 2 от резерва на германските въоръжени сили, мълчат по този въпрос. Това мнение той изрази в неделя в интервю за телевизионния канал ZDF.

"През последните няколко седмици понякога изглеждаше, че всички искат да доставят [танкове], само Германия не го прави“, посочи Кюнерт. "Сега виждаме, че Германия е поела конкретни задължения, че танкова рота наистина ще бъде доставена. И изведнъж около нас стана много тихо“, подчерта генералният секретар на ГСДП, коментирайки твърдението, че много европейски партньори на ФРГ все още не са поели конкретни ангажименти за доставка на танкове за Киев.

Кюнерт подчерта, че германският канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус преговарят почти всеки ден, особено с партньорите в ЕС по този въпрос. "Наистина трябва да кажа, че всичко, което е необходимо за тези две танкови дивизии, обещаните батальони, сега се събира в отделни части, за да може реално да бъде изпратено в Украйна“, заяви политикът.

Той уточни, че техниката и особено боеприпасите са ограничени. "Това не е някакъв голям склад със стоки, където всичко ще е готово, но някой отказва да го достави. Има малко наличности", обобщава Кюнерт.

Списание Spiegel съобщи, че германското правителство, след като реши да изпрати танкове в Киев, активно се опитва да убеди други страни да вземат конкретно участие в доставката на военно оборудване за Украйна, но досега практически няма ангажименти от страна на европейските партньори. Според него германското правителство е "предприело активна дипломатическа офанзива“ за осъществяване на планираната доставка на бойни танкове Leopard 2 в Украйна. Въпреки това както в канцеларията на федералния канцлер, така и в германското министерство на отбраната, както се посочва в публикацията, нарастват съмненията, че плановете за изпращане на оборудване в Киев, обявени от Шолц, все още могат да бъдат изпълнени поради липсата на ангажименти за доставки от други европейски партньори.

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорт на тези бронирани машини. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави като първа партида.