Германското правителство не изключва, че причината за спада на налягането в газопроводите Северен поток 1 и 2 може да е умишлен саботаж, чиято цел е да създаде несигурност на европейските газови пазари. Това съобщи във вторник Der Spiegel, позовавайки се на собствен източник.

Според него германските власти са загрижени, че случилото се може да е целенасочена атака срещу европейската газова инфраструктура и газови пазари. В момента, както пише вестникът, се тества концепцията за безопасност на други тръбопроводи и газоснабдителни системи.

В понеделник операторът на газопровода Nord Stream AG съобщи, че вечерта е регистриран спад на налягането и на двете разклонения на тръбопровода. Причините за инцидента се изясняват. По-рано имаше спад на налягането на газопровода "Северен поток 2“ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания югоизточно от остров Борнхолм. По-късно датските морски власти съобщиха за изтичане на газ близо до Борнхолм.

На свой ред Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия съобщи, че все още не е установило причината, предизвикала спада на налягането в газопровода и не знае къде точно може да е възникнал течът. Федералната мрежова агенция (германският регулатор), според нейния представител, не вижда никакви последствия от падането на налягането в тръбопроводите за сигурността на доставките.