Федералното правителство в Берлин отхвърли изявлението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин относно предполагаемата заплаха за страната му от германските танкове, доставени в Украйна, предава телевизионният канал N-tv.

Изявленията са едно от "цялата поредица от неясни исторически сравнения, които многократно се използват за оправдаване на руската инвазия в Украйна“, подчерта правителственият говорител Щефен Хебещрайт.

"Излагат се. Въпросът е да се подкрепи Украйна в нейната "отбранителна война“ срещу "агресивната война на Русия“, обясни Хебещрайт.

Говорейки в четвъртък на събитие във Волгоград, посветено на годишнината от победата в битката при Сталинград, Путин коментира доставките на западно оборудване за Украйна, като направи паралел със събитията отпреди 80 години и отбеляза, че страната му отново е заплашена от германски танкове.

"Онези, които очакват да победят Русия на бойното поле, очевидно не разбират, че една съвременна война с Русия ще бъде съвсем различна за тях. Ние не изпращаме нашите танкове до тяхната граница. Имаме с какво да отговорим. И с използването на бронирана техника няма да приключи въпроса. Всички трябва да го разберат“, подчерта президентът на Руската федерация.

По думите на Путин Русия отново е принудена да отблъсне агресията на колективния Запад. "Невероятно, но факт: отново сме заплашени от германски танкове Leopard с кръстове“, увери той, като в същото време отбеляза, че Русия все още има много приятели по света, включително в Северна Америка и Европа.