Официални лица от Западните Балкани и Европейския съюз в Берлин се споразумяха за мерки за предотвратяване на нелегалната миграция по "балканския маршрут“, най-важните от които са хармонизирането на визовата политика на западнобалканската шесторка със стандартите на ЕС и потискането на трафика на хора, съобщи германското вътрешно министерство, цитирано от македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

На срещата на министрите на вътрешните работи като част от Берлинския процес беше постигнато споразумение за ефективна защита на границите с подкрепата на европейската агенция ФРОНТЕКС и за процедурите за връщане на бежанци, които нямат правно основание да останат в ЕС. Министри и официални лица се събраха в Берлин по покана на германския вътрешен министър Нанси Фесер, за да обсъдят борбата с нелегалната миграция по Балканския маршрут и борбата с организираната престъпност.

"Европа има споделена отговорност да спре незаконното влизане, за да можем да продължим да помагаме на хората, които спешно се нуждаят от нашата подкрепа“, каза Фесер и добави: "Искаме да защитим хората, които идват при нас поради войни и политическо преследване. Ние оставаме верни на нашата хуманитарна отговорност". На срещата в Берлин бяха поканени министри на вътрешните работи или други релевантни представители на Австрия, България, Франция, Гърция, Хърватия, Италия, Полша, Словения, Чехия и Великобритания, както и представители на Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Северна Македония и Сърбия. Участваха представители на Европейския съюз, включително комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, както и представители на международни организации. Така нареченият Берлински процес е формат на годишни срещи, които германското правителство, под ръководството на канцлера Ангела Меркел, инициира през 2014 г., когато в Берлин се проведе Конференцията за Западните Балкани.

Целта на процеса е да се ускори сътрудничеството с шестте страни от Западните Балкани и интеграцията на този регион в ЕС. Инициативата е насочена основно към решаване на двустранни и вътрешни проблеми в региона и подобряване на икономическото сътрудничество, което би било в основата на устойчивото развитие на региона. Като част от Берлинския процес всяка година се провеждат срещи на върха и поредица от последващи срещи. Тази година, освен срещата на министрите на вътрешните работи, днес е предвидена среща на дипломатическите ръководители на страните участнички, а на 24 октомври е срещата на министрите на енергетиката. Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от Берлинския процес ще се проведе на 3 ноември в Берлин.