Президентът на Сърбия Александър Вучич посочи в събота, че е получил ново предложение от пратениците на президента на Франция и германския канцлер Еманюел Макрон и Олаф Шолц и специалния пратеник на ЕС за диалог Мирослав Лайчак за напълно нова рамка за разговори и преговори в Брюксел, която трябва да доведе до окончателното разрешаване на всички нерешени въпроси с Косово в най-близко бъдеще, предава Танюг.

"Този ​​разговор със сигурност не беше никак лесен. Представителите на най-мощните държави, а те изтъкнаха, че имат подкрепата на САЩ и Турция за това, считат, от една страна, че в условията, когато има война в Европа, няма нужда от нови конфликти и че е важно да се постигне по-бързо решение“, посочи Вучич след заседанието на Съвета за национална сигурност в западната ни съседка.

По думите му, в следващия период ще има много повече активност, опити и натиск по косовския въпрос.

На въпрос на журналист дали може да обясни по-подробно какво означава "нова арматура“ в преговорите между Белград и Прищина, Вучич отговори: "Ще има много по-голяма активност, повече опити, повече натиск, повече от всичко в следващите дни, именно поради причината да се стигне до решение, което Сърбия би приела. Струва ми се, че с това изречение по най-добрия начин определих от кого какво се иска“.

Вучич заяви, че е загрижен от "ускоряването около Косово и Метохия след последните промени на бойното поле в Украйна“.

"Отново се превърнахме в съпътстваща щета на конфликтите на великите сили и тяхното безпринципно поведение от миналото“, заяви сръбският президент.

Вучич отбеляза още, че САЩ ще изпратят нов транш от военна помощ за "защита срещу руска агресия“, на съседките на Сърбия, като каза, че може само да се чуди какво ще искат от Белград след това.

"Те изпращат помощ в Албания, БиХ, Черна гора, Хърватия, Северна Македония и така нареченото Косово. Така че сега се чудя какво ще кажат и поискат американците и всички от околността след това“, заяви сръбският президент.

Вучич заяви, че ситуацията с пререгистрацията на превозните средства в Северно Косово все още е непроменена, т.е. само двама души от района са сменили регистрационните табели.