Гърция "не е обвързана“ от каквото и да е споразумение, сключено от две други страни за нейна сметка, подчерта говорителят на германското външно министерство Кристофър Бургер, коментирайки меморандума за проучване на изкопаеми горива, подписан от Турция и правителството на Либия в Триполи на 3 октомври, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.

Бургер припомни, че един от принципите на международното право е, че не е възможно две държави да сключат сделка за сметка на трета страна. "Ако в този случай две държави сключат споразумение за сметка на Гърция, тогава във всички случаи Гърция не е обвързана от него и в този смисъл то няма правно действие“, отбеляза той.

Правителството на Либия в Триполи подписа серия от предварителни икономически споразумения с Турция в понеделник, които включват потенциални енергийни проучвания в морските зони, но базираният в източната част на Либия парламент отхвърли документа.

Към настоящия момент остава неясно дали документът предвижда проучвания в "изключителната икономическа зона“, за която Турция и предишно правителство в Триполи се споразумяха през 2019 г., разгневявайки други държави от Източното Средиземноморие.

Тази зона предвиждаше двете страни да споделят морска граница, но беше атакувана от Гърция и Кипър и критикувана от Египет и Израел.