След визитата си във Финландия министърът на външните работи на ФРГ Аналена Бербок поднови призивите си за изграждане на адекватна мрежа от бункери в Германия, съобщава вестник BILD.

В понеделник вечерта Бербок посети бункер в Хелзинки, разположен на 90 метра под земята. Освен за защита, съоръжението служи и като спортно съоръжение. В тази връзка първият дипломат на Берлин не пропусна да отбележи, че Германия "е в беда“. Към настоящия момент в страната има около 600 бункера с капацитет на приблизително около 500 00 души, т.е. един на всеки 166 германеца. Ситуацията във Финландия е съвсем различна: на територията й са изградени 50 500 бункера с място за 4,8 млн. души от общо 5,541 млн. население.

Германия иска да последва примера: през декември миналата година министрите на вътрешните работи на отделните провинции призоваха федералния си колега Нанси Фейзер да разработи "модерна концепция за подслон, включваща мерки за втвърдяване на строителната тъкан“. В превод, пояснява изданието: необходими са нови бункери! Темата ще бъде засегната и в първата "Стратегия за национална сигурност“, която МВнР подготвя и ще представи скоро.

Но първо трябва да се изяснят отговорностите. Бербок иска частично да прехвърли отговорността за контрола на бедствията на федерално ниво. Това означава, че регионалните власти ще трябва да се откажат от някои правомощия. Бербок ще трябва да преговаря с тях – което явно не се е случило досега, подчертават от редакцията. Опитът за организирането на дискусии по темата в средата на януари е бил неуспешен, разкриват източници.

На среща с финландския си колега Пека Хаависто в Хелзинки, Бербок обясни: "Сигурността е и сигурността на хората в ежедневието, по всяко време и навсякъде. Що се отнася до гражданската защита, Финландия е пионер в Европа и модел за подражание за всички нас“.  След това външният министър на ФРГ допълни: "Съоръженията под Хелзинки предлагат място за 900 000 души. Това означава не само жителите на вашата столица, но и нейните гости“.

Бункерът бе показан на Бербок детайлно – от системите за сигурност до кътовете за развлечение. "Фактът, че тези огромни съоръжения не са празни, когато няма война, а са здраво интегрирани в ежедневието на хората като чрез игрища, плувни басейни или театри, показва какво може да постигне интелигентното градско планиране“, заключи първият дипломат на Берлин.

Баербок продължава пътуването си във вторник с посещение в Швеция. Във фокуса са присъединяването на двете държави към НАТО, което Турция и Унгария блокират.