Преди отпътуването си за Китай министърът на външните работи на ФРГ Аналена Бербок предупреди за последствия с оглед напрежението между Пекин и Тайпе. В рамките на визитата си в Поднебесната империя тя ще подчертае неприемливостта на военна операция срещу Тайван и "общия европейски подход“ по проблема, отбелязва германският вестник Die Zeit.

По думите на Бербок Китай носи "специална отговорност за световния мир“. Първият дипломат на Берлин бе категорична, че Пекин не бива да бъде изолиран, но същевременно подчерта, че "някои едностранни зависимости“ трябва да бъдат намалени. "Това е особено вярно с оглед на ужасяващия сценарий на военна ескалация в Тайванския пролив, през който всеки ден минава 50% от световната търговия“, обясни тя. По време на визитата си Бербок ще подчертае "общото европейско убеждение", че едностранна промяна на статуквото в Тайванския проток и военна ескалация биха били неприемливи.

Коментарът на Бербок е свързан и с изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който мнозина изтълкуваха като уверение към Пекин, че ЕС може да остане неутрален, ако Китай нападне Тайван.

Външнополитическият говорител на парламентарната група на "Зелените“ Юрген Тритин, от друга страна, посъветва да се покаже повече хладнокръвие, що се отнася до коментарите на държавния глава на Франция. "Макрон каза една проста истина: Европа трябва да излезе със стратегия в случай, че след 2024 г. в САЩ една евентуална тръмпистка администрация с "антиевропейски“ Конгрес се опита да раздели света на две“, обясни Тритин.

Представителят на Тайван в Германия се надява на ясен сигнал от Бербок. С оглед на изявленията на Макрон, "надявам се, че Бербок, която е известна като защитник на либералните ценности, ще говори ясно в Пекин и ще подчертае, че Германия отхвърля всеки опит на Китай да реши проблема с Тайван със сила“, отбелязва Ший пред Der Tagesspiegel.

Външният министър на ФРГ ще бъде "заета“ и с войната в Украйна по време на пътуването си. "Възможно най-скорошният, траен и справедлив“ край на войната е "високо в дневния ми ред в Пекин“, увери Бербок. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай носи "специална отговорност за световния мир“, категорична бе тя.

"Ролята на Китай и влиянието върху Русия ще има последици за цяла Европа и нашите отношения с Китай“, добави Бербок.

След Пекин министърът на външните работи на Германия първо ще пътува до китайския пристанищен град Тяндзин. Там тя ще се срещне с китайския външен министър Цин Ган. Двамата ще пътуват с високоскоростен влак до Пекин, за да проведат "стратегически диалог" в столицата. Там Бербок ще се срещне и с други държавни служители и представители на германски компании.