Министрите на външните работи на ФРГ и Унгария – Аналена Бербок и Петер Сиярто – влязоха в открит спор по време на дискусиите с колегите им от Европейския съюз в Брюксел. Поводът – ролята на унгарската банка OTP в конфликта в Украйна, отбелязват в редакцията на изданието Politico.

OTP се превърна в централна тема в разговорите на официални лица през последните дни, тъй като Унгария отказва да одобри допълнителна военна помощ от ЕС за Украйна, докато Киев не извади банката от списъка на "спонсорите на войната“. Спорът забавя въвеждането на нови санкции на Русия, твърдят дипломати от Брюксел.

Уточнява се, че когато Сиярто е повторил позицията на Будапеща в понеделник по време на срещата при закрити врата, Бербок е реагирала и е отговорила на коментара му, според дипломати, пожелали анонимност.

Бербок е споменала за съобщенията, според които OTP признава окупираните от Русия територии Луганск и Донецк - в противоречие с международното право - и е разширила кредитни линии за руски войници.

Унгария отхвърли докладите като "неверни“ в изявление и припомни, че ръководството на банката "изразява публично своята подкрепа за Украйна“.

Все пак се е стигнало до "размяна на реплики“ между двамата министри, като дипломатите я описаха като "цивилизована и в нормалната рамка на дискусията“. До нея се е стигнало, след като представители на Швеция и Естония също са "притиснали Унгария по време на срещата“.

Спорът отразява нарастващото разочарование, което други страни от ЕС изпитват към Унгария, коментират от редакцията. Будапеща обикновено отстъпва, след като получи отстъпки, но многобройните забавяния, които предизвиква, оставя мнозина раздразнени, пише изданието.