Проф. Йонко Мермерски - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 05.11.2022 г. 

https://youtu.be/cr5F92MXVAI

Началото на края на затвора на свободата на словото; Илон Мъск купи Туитър


“Началото на края на затвора на свободата на словото - вие предложихте тази тема за днес" започна разговора Беновска. Проф. Мермерски коментира, че това начало е от закупуването на Туитър от Илон Мъск. “Много се надявам, че ще започне да се освобождава това слово, защото тази култура - cancel culture - заличаване на опонента, а не водене на диалог, това започва да заблуждава политиците и в момента наблюдавам един гърч във възпиране на войната в Украйна. Получава се заблудата, защото тези социални медии създадоха усещането, че може моментално, безвъзвратно и глобално, в рамките на секунда, да унищожиш опонент. Много хора и политици, бюрократи, си мислят, че може с едно щракване на копче да унищожиш опонента" коментира Мермерски. Беновска отбеляза, че Тръмп е бил игнориран от Туитър, а Мермерски добави и Фейсбук и подчерта, че там са затворили държавния му профил - на Белия дом и това унищожава историческия електронен запис на президента на САЩ, а същевременно профилите на аятуласите в Иран не са затваряни. “Това се използва за затваряне на устата на политическия опонент. Трагично е, че това, което Оруел е написал преди, само че за източните държави и за Русия, то отразява в момента пряко това, което се случва в САЩ. Думата демокрация се използва, за да се затвори устата на опонента. Много ми харесаха двамата ви предишни гости - те са диаметрално противоположни - Даниел Лорер и Цончо Ганев, обаче, всеки може да изрази своята гледна точка" коментира проф. Йонко Мермерски.

Такса за използване на Туитър; Кой носи отговорност за публикациите в социалните мрежи?

Беновска отбеляза, че Илон Мъск е поискал такса от 20 долара, за да може да се използва Туитър и нейният любим писател Стивън Кинг е отказал и е казал, че Туитър трябва да му плаща на него, защото с присъствието си вдига пазарната стойност на Туитър. В последствие Мъск е предложил на Кинг такса от 8 долара. Проф. Мермерски подчерта, че ако хората не плащат за ползване на социалните мрежи, то хората стават стоката, с която се търгува, информацията за тях, техните интереси, навици, покупки. “Ал. 230 беше единственият и основополагащ закон, касаещ социалните мрежи. 1996 година, 26 години не е променен и е много важно да тръгнем от този закон, който дава правото на тези социални мрежи да публикуват свободно информация - свободата на словото я дава този закон, без право на тези, които са собственици на платформите, да го редактират, но в момента, в който започнеш да затваряш акаунти, да даваш предимство на определени послания и потребители, други да ги затискаш или изцяло премахваш, ти ставаш публицист, тоест, ти трябва да си отговорен за съдържанието.

Социалните мрежи са като табло във входа на блока, на което всеки си слага обявата, няма право този, който е сложил таблото - Туитър или Фейсбук - те да ти махат твоето или върху твоето да сложат на друг обявата, защото тогава те поемат отговорност за съдържанието и трябва да са отговорни пред закона за това какво се излъчва по техните канали. В случая тази политика, при която преференции се дават на демократичните партии в САЩ и всичко, което републиканците или Тръмп казва, то не може да бъде чуто, така че това е една малка стъпка - купуването на Туитър от Илон Мъск, защото той ще даде възможност, на който иска, да си сложи. Нападнаха го веднага, че той бил най-богатият човек на плантата, щял да контролира - напротив - той дава възможност на всички да сложат и го нападат с това, че е започнал да си измисля конспиративни теории" обясни проф. Мермерски.

“Let that sink in"

“Какъв беше този каламбур с този умивалник? Излезе една снимка, която в България не се разбра" попита Беновска. Проф. Мермерски обясни, че се използва американският лаф - let it sink in – sink означава умивалник и като глагол да потъне, а фразата, която Илон Мъск използва е с послание - “нека ви влезе в главите, че Туитър започва да лети отново свободно", а от Европа са му отговорили, че ще лети по техните правила, но въпреки това тече диалог. Мермерски подчерта, че сега се дава възможност на заличените отново да бъдат активни в Туитър. “Това има много по-голям смисъл, защото започваме да си представяме, че някой може да го заличим електронно и той изчезва, ама Русия не можем да я заличим електронно. Това е по-големият проблем във възприятията на света - вкарваме глобални и необратими действия в електронните платформи, но те започват да имат и физическо изражение, което води до много бързо противопоставяне на два полюса и заради тези платформи, тяхното управление и цензуриране - този диалог между Русия и запада не може да се случи, защото постоянно има натиск и нагнетяване, пречи на дипломацията" смята проф. Йонко Мермерски.

Кой е давал указания за заличаване на Туитър профили?

“Какви са тези, които бяха ескортирани до сградата на Туитър с полиция по заповед на Мъск? Те са най-малко 4 души" попита Беновска. Проф. Мермерски обясни, че Parag Agrawal и Vijaya Gadde са управителите на Туитър, но те лично са се занимавали и са давали указания кои акаунти да се затварят, а тяхната функция е съвсем различна, така че аз като управител или собственик и съм на мястото на Мъск, бих ги махнал веднага, защото тяхната работа е съвсем друга. Мермерски отбеляза, че точно тези са дали указания за премахване на Тръмп от Туитър. “Думата политическа коректност също се използва перверзно с това да се заличат мненията на опоненти, а без диалог, дипломация, аргументиране на идеи и позиции се отива на война, както в момента наблюдаваме" каза още Мермерски.

Доналд Тръмп и изборите в САЩ

Той се пошегува, че кафето в студиото е сервирано в стил Доналд Тръмп - златна чаша и извади банкнота с Доналд Тръмп от 2020 година, за да си заплати хонорара за участието, а Беновска му даде 1 български лев за откупване. Мермерски подчерта, че този лев е важен и трябва да се пази и да се внимава с Еврозоната и извади още един долар на Тръмп и каза, че е негов човек. Беновска показа шапка с косата на Тръмп, която Мермерски подари на предаването по време на предизборната кампания за президент в САЩ. “На 8-ми ноември има избори за камарата на представителите и сената, в САЩ им писна, колкото и да се опитват да налагат този cancel culture. Колкото и да се опитват да налагат тази система за заличаване на опонента, в момента ще загубят мнозинство демократите. Това е много положително, защото в този конфликт между Русия и запада, ще има шанс с тази промяна в мнозинството в американското законодателство да се даде някакъв старт на промяна, да се започне дипломация. Това ми е надеждата" каза проф. Мермерски.

Фейсбук; България и САЩ; ГЕРБ и Промяната

“Каква трябва да е нашата политика - Мета също губи своето влияние, предишният Фейсбук?" попита Беновска. Мермерски обясни, че са загубили около 30 % от стойността си и това е индикация, че се върви в посока освобождаване свободата на словото. “Свободата на словото беше затворена в името на свободата на словото - забележете каква демагогия" подчерта професорът.

“Кога ще открием нашия ключ към Америка? Виждате в България какво става - то е рефлекс от европейската криза, да не влизаме голямата координатна система - Европа, Америка, Китай, Еврозона, Шенген, Русия, Украйна и т.н. В България битува, че от американската амбасада ни диктуват какво да правим" попита Беновска. Проф. Мермерски коментира, че от това, което се вижда в ефир, много се влияем и ГЕРБ и Промяната ще се оженят, което прилича на индийска сватба - младоженците може и да не се харесват, но в крайна сметка ги женят и накрая даже се раждат деца. “Много трябва да внимаваме с плонжовете, които правим към Щатите, защото ако сега се промени балансът в конгреса, а той ще се промени и след това, ако Доналд Тръмп се върне, дай Боже, нашият плонж към това какво мислят нашите атлантически партньори, трябва да бъде с малко по-различни чупки и пируети" каза Мермерски. Беновска разказа как с Мермерски са потанцували на улица Чаталджа при Даниел Лорер и Асен Василев и след изборите на 8-ми ноември трябва да преценят какъв нов танц да приготвят. Мермерски сподели, че има няколко идеи, но ухажването към САЩ трябва да не е бачата, а салса.