Израелският военен министър Бени Ганц подаде оставка от правителството на Бенямин Нетаняху, с което нанесе удар на премиера, който отпразнува изключителното спасяване на заложници, държани в Газа, пише CNN.

"Нетаняху ни пречи да продължим напред към истинска победа в Газа", е заявил Ганц в телевизионно изявление в неделя (9 юни), в което е описал напускането на военния кабинет като "сложно и болезнено решение".

"Ето защо днес напускаме извънредното правителство с тъжно, но цяло сърце".

Решението на Ганц - смятан за основния политически претендент на Нетаняху - изпълнява ултиматума, който той постави на премиера миналия месец, призовавайки го да изложи нов план за войната срещу ХАМАС до 8 юни.

Очакваше се Ганц да подаде оставка в събота, но отложи обявяването ѝ след новината, че израелските сили са спасили четирима заложници при операция, при която според официални представители на Газа са загинали над 270 палестинци.

Оставката му идва, въпреки че в събота Нетаняху призова Ганц да остане в извънредното правителство на Израел, заявявайки, че сега е моментът за единство, а не за разделение.

"Трябва да останем единни пред лицето на големите задачи, които стоят пред нас. Призовавам Бени Ганц - не напускайте извънредното правителство. Не се отказвайте от единството", призова Нетаняху в Telegram.