Изтеглянето на Русия от единствената регионална столица в Украйна, която бе превзела от началото на войната през февруари, е поредното унижение за нейната армия, макар Москва да продължава да представлява заплаха. Това заяви министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс, предава Reuters.

"Обявеното оттегляне на Русия от Херсон бележи пореден стратегически провал за тях“, цитира агенцията изявлението на военния министър на Лондон.

"През февруари Русия не успя да превземе нито една от основните си цели, освен Херсон. Сега, след като и това е предадено, обикновените хора в Русия със сигурност трябва да се запитат "За какво беше всичко това?“, коментира Уолъс.

Изтеглянето на Русия от Херсон, обявено в петък, бележи третото голямо отстъпление от войната и първото, включващо отказ от толкова голям град.

Уолъс твърди, че руската армия е понесла огромни загуби на жива сила, а в замяна Москва е "спечелила“ международна изолация и унижение.

"И въпреки че изтеглянето е добре дошло, никой няма да подценява продължаващата заплаха от Руската федерация“, заключи министърът.