Държавният глава на САЩ Джо Байдън е оттеглил възраженията си срещу предоставянето на изтребители F-16 на Украйна и обучение на пилоти от ВВС на страната за управлението им. Това обяви пред репортери съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, съобщава новинарският канал CNN.

По думите на Съливан Байдън смята, че е възможно Украйна да бъде оборудвана с изтребители за дългосрочна защита срещу "руска военна агресия“.

Съливан потвърди пред репортери в Япония, че Байдън е казал на колегите си от Г-7, че САЩ ще подкрепят съвместни усилия за обучение на украински пилоти за управление на изтребители, което предполага, че решението е взето "в повратна точка в конфликт“ и означава "дългосрочен ангажимент към украинската самоотбрана“.

"Сега, след като изпълнихме всичко, което обещахме, че ще направим, за да можем да дадем шанс на украинците да напреднат на бойното поле, достигнахме момент, в който е време да погледнем назад и да кажем от какво Украйна ще има нужда като част на бъдеща сила, която да има способността да възпира и да се защитава срещу руска агресия. Част от това са изтребители F-16 от четвърто поколение“, поясни Съливан.

Според съветника по националната сигурност на Белия дом в момента Украйна не се нуждае от тези самолети, за да отблъсне руската агресия, но те ще изиграят своята роля по-късно.

Съливан също така потвърди дългогодишната позиция на САЩ, че предоставеното на Украйна военно оборудване не е предназначено за извършване на атаки на територията на Руската федерация.

Байдън обяви промяна в позицията си на 19 май, броени дни, след като Великобритания и Нидерландия съобщиха за създаването на международна коалиция за доставка на изтребители на Украйна.