Белият дом не се съгласи с острите критики на китайския външен министър Цин Ган към външната политика на САЩ, който предупреди Вашингтон, че може да се плъзне към конфликт, ако продължи по сегашния си курс, съобщава ТАСС.

"Бих казал същото, което казваме толкова дълго време: ние търсим стратегическа конкуренция с Китай, ние не търсим конфликт“, подчерта Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ. "И няма нищо в нашия подход към тези най-важни двустранни отношения, което да накара някого да мисли, че искаме конфликт“, добави той.

Цин Ган говори на годишната пресконференция в кулоарите на сесията на Общокитайското събрание на народните представители. По-специално той подчерта, че има "сериозно изкривяване“ в политиката на САЩ спрямо Китай – Вашингтон винаги се ръководи от "презумпцията за вина“ на Пекин. "Оценката на САЩ, че Китай е техният основен стратегически противник и заплаха, е фундаментално погрешна", подчерта външният министър. Според него истинската цел на стратегията на САЩ в Индотихоокеанския регион е "обкръжаване на КНР“, включително създаване на "Азиатско-тихоокеанска версия на НАТО и подкопаване на регионалната интеграция“.