Белият дом е изпратил писмо, което очертава изискванията за реформи, за да може Украйна да получи допълнителна финансова помощ от САЩ, Европейския съюз, страните от Г-7 и международни организации, предава британският телевизионен канал Sky News.

Майк Пайл, заместник-съветник по националната сигурност на Белия дом, е предал писмото на президентската канцелария на Украйна, на премиера Денис Шмихал и на Платформата за координация на донорите, която наблюдава международната помощ, съобщава изданието "Украинская правда“.

Реформите са насочени към ефективността на правителството и обхващат различни сектори, включително антикорупционните органи, съдебната система, отбраната и правоприлагането.

Реформите се категоризират на периоди от нула до три месеца, три до шест месеца, една година и 18 месеца. През първите три месеца промените включват укрепване на Специализираната антикорупционна прокуратура, увеличаване на следователите в Националното бюро за борба с корупцията до 300 с правомощия за подслушване, завършване на рестарта на Висшия съвет на правосъдието, осигуряване на независим избор на ръководител на Националната агенция за превенция на корупцията, и възстановяване на задължителните имуществени декларации за държавни служители и съдии с опростени процедури.