Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е готова да направи компромис със затягането на правилата за преминаване на границите за мигранти с цел да получи гласовете на републиканците, за да се отпусне допълнително финансиране за Украйна, предава Reuters.

По данни на агенцията Белият дом е готов да затегне параметрите на първоначалната проверка за получаване на убежище.

Администрацията на Байдън също обмисля някаква форма на разпоредба за "безопасна трета страна“, която ще позволи на САЩ да отказват убежище на мигранти, които преминават през друга държава на път за страната, пояснява източник на медията.

Друга възможна точка на споразумение с републиканците може да бъде разширяването на процедурата за ускорено депортиране. Според източник тази процедура вероятно вече ще се прилага в цялата страна, а не само на границата, както е в момента.

Източникът също отбеляза, че двупартийната група сенатори, която се опитва да постигне споразумение, също обсъжда количествено ограничение на броя на молбите за убежище. Позицията на Белия дом относно подобно ограничение остава неясна.

Камарата на представителите и Сенатът са планирани да приключат работата си до 14 декември, като по този начин ще оставят малко време за приемане на законодателство относно основния пакет помощ за Украйна и Израел.

Като се има предвид стриктната времева рамка, Белият дом и група републиканци се опитват да постигнат съгласие по основните условия на нова мигрантска политика, като по-фините детайли на новия законопроект ще бъдат финализирани по-късно.

Белият дом и Конгресът на САЩ бързат да постигнат споразумение, което ще предостави военна помощ на двете съюзнически страни, като същевременно ограничи нелегалната имиграция през границата между САЩ и Мексико.

На 1 октомври Конгресът на САЩ прие временен законопроект за бюджета. Той не включваше ново финансиране на помощ за Украйна, тъй като бе решено инициативата да бъде разгледана отделно. След това президентът на САЩ Джо Байдън предложи Конгресът да отпусне 106 милиарда долара. По-голямата част от тези средства (около 60 милиарда долара) трябваше да бъде за Украйна. Пакетът включваше и помощ за Израел и Тайван.

След дълги дебати САЩ одобриха нов временен бюджет за правителството без помощ за Украйна и Израел.

В четвъртък, 7 декември, републиканците блокираха законопроект за отпускане на голям пакет от финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван.