Няма индикации, че трите обекта, свалени от американските военни през последните няколко дни, са част от разузнавателната програма на Китай. Това обяви координаторът на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, съобщава изданието The Hill.

"Въпреки че не можем окончателно да кажем, без да анализираме отломките, какви са били тези обекти, досега – и аз предупреждавам, като казвам "досега“ – не сме открили никакви индикации или нещо, което да сочи конкретно към идеята, че тези три обекти са били част от програмата [на Китай] за шпионски балони или че са били замесени в усилия за събиране на външни разузнавателни данни“, поясни Кърби.

Властите не са успели да анализират отломките, тъй като достъпът до тях е бил труден, като се имат предвид тежките условия, при които са паднали, когато са били свалени.

На въпрос дали има вероятност отломките никога да не бъдат извадени, Кърби заяви: "Мисля, че приемаме това ден след ден и правим всичко възможно, за да се опитаме да локализираме отломките и след това да разработим план за извличането им“.

В понеделник Кърби заяви, че несигурността на възможностите за наблюдение на трите обекта във въздушното пространство на САЩ е довела до заповедите на президента Джо Байдън за свалянето им. Обектите бяха свалени от американската армия приблизително седмица, след като САЩ свалиха китайски балон за наблюдение край бреговете на Южна Каролина.

Кърби подчерта, че отломките "със сигурност биха били от огромна стойност“ по отношение на идентифицирането на обектите и откриването откъде идват.