Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, намери за обидно награждаването на пилотите от руските въздушно-космически сили, прехванали американски дрон MQ-9 Reaper над Черно море, пише The Hill.

"Нямам представа защо дадоха награда за храброст на пилот, който в най-лошия случай умишлено изложи себе си и американската собственост на голям риск, а в най-добрия случай беше просто идиот“, заяви представителят на Белия Дом. Той каза, че не знае "нито една армия в света", която да награждава пилот за това, че "се е врязал в дрон“. "Ако това е смелост, тогава предполагам, че имат различно определение за това. Нелепо е, обидно е“, заяви Кърби.

На 22 март руският министър на отбраната Сергей Шойгу награди пилотите Василий Вавилов и Сергей Попов с ордени за храброст и медали "Златна звезда“ за "предотвратяване на нарушаване на американски дрон във въздушното пространство на зоната за специални операции“.

БЛА MQ-9 Reaper на ВВС на САЩ падна в Черно море на 14 март, след като два Су-27 го прехванаха и изливаха върху него гориво във въздуха. Самолетите, според пресслужбата на руското министерство на отбраната, не са използвали оръжие, самият дрон "влязъл в неконтролиран полет, загубил височина и се сблъскал с вода“. Американската страна заяви, че MQ-9 е изпълнявал разузнавателни функции и не е бил оборудван с въоръжение.

Тогава Кърби заяви, че докато САЩ може никога да не разберат какво е било намерението на руския пилот, инцидентът е бил "умишлен тормоз“ и "умишлено агресивен“.

"Сега не знаем дали този пилот се е опитвал умишлено да удари този дрон или не, но го е направил, видео доказателствата бяха доста убедителни“, отбеляза Кърби в сряда.

САЩ твърдят, че дронът им е летял над международни води и в международното въздушно пространство по време на инцидента миналата седмица и настояват, че ще продължат разузнавателните полети в Черно море.