Координаторът на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби анонсира, че администрацията на САЩ подготвя нов пакет за отбранителна помощ за Украйна, който ще бъде обявен през следващите дни, предава Укринформ.

"Мисля, че ще видите нов пакет през следващите дни“, заяви представителят на Белия дом.

По думите му САЩ са в ежедневен контакт с Украйна, за да определят от какво има нужда страната в момента, за да противодейства на руската агресия.

Кърби подчерта, че въоръжените сили на Украйна, използвайки предоставеното оръжие, са се доказали като високоефективни в контранастъпателните операции, както и по-рано при организирането на отбраната.

В тази връзка представителят на Белия дом определи като повратна точка успехите в контранастъпателните операции на въоръжените сили на Украйна в североизточната и южната част на Украйна.

"Това, което ще направим, е да продължим да подкрепяме (украинците) по най-добрия възможен начин“, подчерта официалният представител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

През последните няколко дни въоръжените сили на Украйна продължиха контранастъпателните операции, както и отразяването на руските атаки в определени райони.