Представители на администрацията на Байдън обсъждат дали САЩ трябва да подложат някои от начинанията на Илон Мъск на преглед на националната сигурност, включително сделката за Twitter и сателитната мрежа Starlink на SpaceX, според хора, запознати с въпроса, пише Bloomberg.

Акциите на Twitter паднаха с 5,1% при отварянето на пазара в Ню Йорк в петък.

Американските служители се чувстват неудобно заради неотдавнашната заплаха на Мъск да спре доставката на сателитната услуга Starlink за Украйна – той каза, че това му е струвало 80 милиона долара досега – и това, което те виждат като неговата все по-приятелска към Русия позиция след поредица от туитове, които очертаха мирни предложения в полза на президента Владимир Путин. Те също така са обезпокоени от плановете му да закупи Twitter с група чуждестранни инвеститори.

Дискусиите са все още в начален етап, свидетелстват запознати, пожелали анонимност. Длъжностни лица в правителството на САЩ и разузнавателната общност преценяват какви инструменти, ако има такива, са налични, които биха позволили на федералното правителство да преразгледа начинанията на Мъск.

Една от възможностите е чрез закона, управляващ Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати, да преразгледа сделките и операциите на Мъск за рискове за националната сигурност, казаха те.

Мъск, най-богатият човек в света, използва Twitter през последните седмици, за да обяви предложения за прекратяване на войната на Русия и заплаши да намали финансовата подкрепа за интернет връзката Starlink в Украйна. Неговите туитове и публични коментари разочароваха служители в САЩ и Европа и привлякоха похвали от съперниците на Америка.

По-късно Мъск се отказа от заплахата си да спре Starlink и каза, че ще продължи да поема разходите за услугата. Starlink се превърна в основен инструмент за комуникация в Украйна по време на руската инвазия. Мъск предоставя услугата безплатно, но каза, че SpaceX губи 20 милиона долара на месец, предоставяйки я на Украйна, и той не може да носи отговорност за тези разходи за неопределено време.

Правителството на САЩ също ще използва Starlink в случай на прекъсване на телекомуникациите, според хора, запознати с въпроса.

Мъск не отговори на множество искания за коментар по имейл.