Почти веднага след като спечели президентския пост през 2020 г., един въпрос започна да преследва Джо Байдън: Ще се кандидатира ли отново през 2024 г.? Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви във вторник, че Байдън "възнамерява“ да се кандидатира за втори мандат. По този начин обаче тя само задълбочи объркването относно политическото бъдеще на президента, което беше особено остро през последните седмици, с противоречиви доклади, които подхранваха нестихващите спекулации за предстоящите президентски избори, съобщава Yahoo!News.

"Той ще реши, когато реши“, заяви близък до Байдън демократ пред CNN миналата седмица. Ако забележката не беше особено изясняваща, тя все пак отразяваше играта на изчакване, обхванала Вашингтон с приближаването на 2024 г.

От самото начало на кампанията му за Белия дом през 2020 г. имаше опасения относно възрастта на Байдън (той е на 79), които само се задълбочиха с времето, и жизнеспособността на неговия вицепрезидент Камала Харис, която е дори по-малко популярна от самия Байдън , според някои социологически проучвания. И имаше надвиснала перспектива за трета кандидатура за президент на Доналд Тръмп, като изборите през 2024 г. потенциално ще се превърнат в реванш от 2020 г.

Самият Байдън подхранва спекулациите както умишлено, така и не. Миналия месец той каза в интервю за "60 минути", че все още не е взел решение дали да се кандидатира за преизбиране. "Имам голям респект към съдбата“, каза Байдън. "И така, това, което правя, е, че си върша работата. Ще свърша тази работа. И в рамките на времевата рамка, която има смисъл след този следващ изборен цикъл тук, отивайки през следващата година, ще направим преценка какво да правим“.

Частно някои демократи смятат, че Байдън не трябва да се кандидатира отново. Други казват, че той не може да се откаже, особено ако Тръмп е кандидатът на Републиканската партия. Така че, дори когато междинните избори през 2022 г. се задават, въпросът за 2024 г. става още по-голям.

Няколко дни след интервюто за "60 минути“ Байдън присъства на конференция в Белия дом за глада. По време на забележките си той потърси в публиката представител Джаки Валорски, изглежда забравяйки, че тя е загинала в автомобилна катастрофа преди няколко седмици.

В социалните медии моментът предизвика притесненията относно умствената острота на Байдън, давайки достоверност на аргументите, че дори Байдън да е правилният кандидат да победи Тръмп през 2020 г., номинирането му отново би било сериозна грешка.

От друга страна, Байдън изглежда е взел решение. В понеделник NBC News съобщи, че той е казал на преподобния Ал Шарптън, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране, както е правил всеки президент след Линдън Джонсън.

"Ще го направя отново“, е казал Байдън на Шарптън в Белия дом миналия месец, вероятно с надеждата, че Шарптън ще помогне за достигането до чернокожите гласоподаватели, които бяха от решаващо значение за победата му на първичните избори на Демократическата партия през 2020 г.

Запитан за доклада на NBC News само часове след публикуването му, Жан-Пиер твърди, че нищо в перспективите на президента не се е променило.

"Президентът сам каза това, той възнамерява да се кандидатира през 2024 г.“, заяви тя по време на брифинг в Белия дом.

Това намерение няма да бъде оповестено официално, докато Байдън не направи необходимото подаване на документи до Федералната избирателна комисия. Тръмп подаде молба за преизбиране само часове след встъпването си в длъжност през 2017 г. Близо две години след като положи клетва, Байдън все още не го е направил.