Администрацията на президента Байдън осъди задържането на американския репортер на Wall Street Journal в Русия. Това е първият подобен случай на американски журналист, задържан по обвинения в шпионаж след Студената война припомня The Wall Street Journal.

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за задържането на репортера Евън Гершкович, съобщи пред репортери стратегическият координатор на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Той повтори по-ранните предупреждения на Държавния департамент на САЩ, че американците са призовани да избягват да пътуват до Русия или да я напуснат незабавно.

Белият дом заяви в изявление, че Държавният департамент на САЩ е бил във връзка с руското правителство относно ареста на Гершкович и че комуникира с Journal относно неговия случай.

"Насочването на американски граждани от руското правителство е неприемливо“, каза в изявление прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Държавният секретар Антъни Блинкен в отделно изявление заяви, че САЩ търсят незабавен достъп от консулска страна до Гершкович, за да могат да му осигурят подходящата подкрепа.

"В най-категоричния възможен смисъл ние осъждаме продължаващите опити на Кремъл да сплашва, репресира и наказва журналисти и представители на гражданското общество“, заяви Блинкен.